--- Festivalurile ---

partea II



Holi sau Fagu Purnima, martie. Holi este unul din festivalurile cele mai colorate din Nepal. La propriu si la figurat...

Originea sa se pierde în vechime când triburile de nomazi celebrau venirea primăverii stropindu-se cu suc proaspăt de fructe si flori. Conform celor povestite în viata lui Rama, când el s-a întors la Ayodhya după ce l-a învins pe Rawan oamenii îl asteptau cu "abir" (pulbere rosie) în mâini. De bucurie ei au aruncat cu abir colorându-se toti din cap în picioare. De atunci se sărbătoreste Abir Jatra, "festivalul pulberii rosii".

Cu câteva zile înainte încep să se audă cântece populare care culminează cu cele despre iubirea dintre Shiva si Parvati sau Krishna si Radha. În prima zi, în piata Basantapur, se ridică un stâlp care are în vârf o "umbrelă" făcută din fâsii de pânză colorată. Este ca un avertisment căci în săptămâna care urmează, oamenii, mai ales copiii, se stropesc cu baloane cu apă. Totul culminează cu ultima zi când străzile sunt "bântuite" de tineri care aruncă mici baloane cu apă colorată în cei neatenti (sau chiar atenti!), ei însisi cu hainele stropite în culori foarte vii, mai ales rosu-portocaliu... si care nu prea ies la spălat! Oricine iese pe stradă este o potentială tintă. Prăjituri continând hasis sau "bhaang", o bautură aromată cu canabis, se pot consuma legal! În ultima zi stâlpul ridicat cu o săptamână în urmă este coborât si ars, acesta fiind sfârsitul festivalului.

Kathmandu - piata Basantapur - foto Marius Radu

Kathmandu - piata Basantapur - "stâlpul" ridicat în timpul lui Holi.

- foto Marius Radu -

Chaitra Dasain, martie-aprilie. Cu această ocazie se sărbătoreste victoria lui Rama, eroul din Ramayana, asupra regelui Rawan. Culoarea rosie-purpurie, binecuvântările în familie si sacrificiile animale, capre si rate, sunt caracteristice. Totodată trebuie venerată si marea zeită Durga care l-a ajutat pe Rama în lupta sa. Are loc cu exact 6 luni înainte de Dasain.

Ghora Jatra, aprilie. Se spune că acest "festival al cailor" a început după ce locuitorii din Kathmandu au răpus si-au îngropat demon Gurumpa în Tundikhel. Dacă demonul nu este "călcat" de cai în fiecare an el se poate scula din nou să terorizeze lumea. Asa că, în fiecare primăvară, are loc o paradă unde pot fi admirati cei mai frumosi cai ai soldatilor din armata nepaleză, demonstratii de gimnastică si motociclism. Familia regală, Kumari, fetita-zeită si mii de privitori de rând se bucură de spectacolul oferit. În noaptea dinaintea festivalului imagini ale lui Bhadrakali si Kankeshwari sunt plimbate pe străzile înguste din Asan.

Naya Barsa. Anul Nou nepalez se aniversează mereu pe la mijlocul lunii aprilie. Birourile si magazinele mari sunt închise pentru o zi.

Bisket Jatra, aprilie. Locul desfăsurării acestui festival este Bhaktapur si zona învecinată. Imagini ale unor zeităti mânioase, Bhairab si Bhadrakali, sunt plasate în care si plimbate pe străzile înguste ale orasului. Acolo unde se opresc se aprind candele si lămpi, multimile înghesuindu-se pe străzile învecinate. Oamenii fac sacrificii animale pentru ele si le oferă flori si bani pentru a le îmbuna. Locuitorii orasului se împart în două tabere, partea de est si cea de vest. În piata Nyatapola, în fata frumoasei pagode cu acelasi nume este asamblat un car de circa 5 m înăltime. Acesta e legat cu două funii foarte groase si bărbatii din cele două tabere, învigorati de berea de orez, încearcă să tragă carul în jumătatea lor de oras! Târziu, în noapte, una din tabere cedează de epuizare si-si recunoaste înfrângerea. Cei care câstigă au onoarea de a escorta carul si zeitatile aferente până pe malul râului, activitate destul de riscantă tinând cont de aglomeratie si străzile înguste. Pe malul râului este ridicat un stâlp urias, comemorând victoria din bătălia descrisă în Mahabharata. În ziua următoare este doborât la pământ, aceasta anuntând începutul anului nou nepalez.

Într-un sat vecin, Bode, are loc o ceremonie în care unui bărbat i se găureste limba cu un ac lung. Respectivul nu pare că suferă cu ceva, el câstigând "merit" pentru viitoarea existentă. Cu toată această promisiune prea multi amatori nu sunt si se întâmplă ca mai multi ani la rând "curajosul" să fie acelasi!

Mata Tirtha Aunsi. "Ziua Mamei" este celebrată de catre copii care oferă mamelor cadouri, dulciuri si bani. Cei ale caror mame sunt decedate fac un pelerinaj la Maha Tirtha Ajunsi linga Thankot.

Rato Machhendranath Jatra sau Bhota Jatra (Festivalul Vestei), mai. Valea Kathmandu fiind în principal o zonă agricolă, până recent existenta oamenilor era puternic conditionată de calitatea recoltelor. Pentru a avea ploi bogate locuitorii văii organizează în fiecare an acest festival înainte de venirea musonului, la o dată stabilită de astrologi. Totul începe în Pulchowk (Patan) unde în fiecare an se reconstruieste un car imens în care este plasat Machhendranath cel Rosu (rato=rosu), zeu al ploii. Timp de aproape o lună este plimbat pe străzile din Patan. Femeile aprind lămpi si gătesc mâncăruri de sărbătoare în timp ce bărbatii îsi unesc fortele pentru a deplasa uriasa constructie (numai rotile au circa 2 metri diametru!); pentru a evita pe cât posibil incidentele aceste deplasări au loc sub atenta supraveghere a soldatilor. De la înăltimea la care este plasat zeul priveste către credinciosii care îi fac ofrande de orez si "sindur" (culoare minerală de un rosu viu cu care îsi fac si ei "tika" în frunte). De vârful carului este agătată o nucă de cocos iar cel care reuseste s-o prindă va avea parte de mult noroc. Punctul culminant are loc într-o zi "favorabilă", Bhoto Jatra, când familia regală si alte oficialităti vin în Patan pentru a admira "bhoto" (vesta încrustată cu bijuterii a zeului).

Patan - carele construite în timpul lui Rato Machhendranath.

- foto Marius Radu -

Patan - Rato Machhendranath - foto Marius Radu

Buddha Jayanthi, mai. Ziua de nastere a lui Buddha este una din cele mai importante zile pentru budisti dar nu numai. Buddha s-a născut acum circa 2500 ani în Lumbini, pe teritoriul actual al Nepalului. Cu toate că Nepalul este o tară eminamente hindusă, această zi este sărbătorită de toată lumea. Stupa din Boudhanath si cea din Swayambhu sunt locurile unde se adună cei mai multi oameni. Mănăstirile (budiste) sunt împodobite si statuile curătate, rotile de rugăciune sunt unse iar steagurile de rugăciune schimbate cu altele noi. Ca si la Losar în mănăstiri sunt ceremonii speciale, dansuri si mese festive. Dimineata devreme tibetanii fac "kora" (ca de altfel în fiecare zi): merg în jurul stupei în sens orar, învârt rotile de rugăciune fixate în perete sau pe cele personale, îsi rostesc rugăciunile si mantrele (Om Mani Padme Hum) si fac ofrande imaginilor de Buddha expuse. Seara mii de candele si lumânari sunt aprinse în jurul stupei.

Gunla, iulie-august. În această perioadă a anului musonul este instalat în toată puterea sa iar câmpurile sunt deja plantate. Buddha a hotărât ca acesta să fie un timp pentru rugăciune, post, meditatie, muzică religioasă. Astfel, mănăstirile sunt luminate de numeroase candele cu unt, îmbodobite cu steaguri de rugăciune, statui si "thanka" - picturi pe pânză cu teme religioase. Aerul este înmiresmat de diverse tipuri de tămâie si răsună de cântecele "lama"-silor acompaniate de tobe, clopote, talgere, trompete. Învătăturile lui Buddha sunt reamintite în timp ce ploaia hrăneste recolta de orez, principala cultură în Nepal.

Ghanta Karna sau Ghantemangal, iulie-august. În "noaptea vrăjitoarelor" copiii străzii construiesc "baricade" si solicită celor care vor sa treaca "donatii". Seara este simulată o procesiune funerară, urmată de o petrecere. La intersectiile din oras sunt ridicate efigii ale demonilor făcute din bambus si frunze.

Nag Panchami. O legendă spune că demult toată valea Kathmandu era un mare lac infestat cu serpi, lac care a fost drenat de Manjusri ce a lovit muntii cu sabia lui si a permis astfel apelor să se retragă. Sarpele (nag) a rămas respectat si temut în acelasi timp de către locuitorii văii. În această zi sunt tinute ceremonii (puja) speciale în care le sunt oferite lapte si miere. Preotul brahman pune o imagine a sarpelui deasupra usii casei pentru a o proteja.

Marius Radu

 

 

Home page | Index română | E-mail