--- Festivalurile ---

partea I

... o scurtă introducere în viata religioasă din Nepal...



Sărbătorile si festivalurile fac parte din viata de zi cu zi a nepalezilor care le respectă cu strictete. Nu este lună (poate chiar săptămână!) fără o astfel de manifestare importantă, de interes national sau regional. Întrucât calendarul lor este diferit de al nostru, aceste zile festive nu au o dată fixă ci se calculează functie de fazele lunii.

Sweta Machhendranath Snan, ianuarie. Machhendranath cel alb (sweta=alb) este sărbătorit aproape o săptămână întreagă, timp în care este îmbăiat, parfumat cu uleiuri aromate si pictat. Chiar si Kumari, fetita-zeită, îl vizitează la templul său din piata Asan. Statuia zeului este plimbată într-un car (asemănător cu cel pentru Rato Machhendranath) pe străzile din Kathmandu timp de 4 zile. Dacă zeul este multumit de ofrandele pe care i le fac credinciosii, acestia vor avea parte de un an cu ploi bogate pentru recolte.

Swasthani, ianuarie-februarie. Zeita Swasthani, cu cei trei ochi ai săi ce ard ca soarele, poate acorda privilegii foarte mari celor care o adoră. Dar dacă este insultată, poate deasemenea să facă viata respectivului individ mizerabilă. Parvati a reusit sa devină sotia lui Shiva rugându-se la Swasthani. Scrierile sfinte ale zeitei, subliniate de Parvati, trebuie citite în fiecare zi timp de o lună. Rezultatul va fi împăcarea celor certati, înlăturarea blestemelor si nenumărate daruri făcute de zeită.

Maghe Sankranti, ianuarie. În luna sfântă Magh soarele intră în emisfera sudică iar zilele devin mai lungi si mai călduroase. Zeul Vishnu este răsplătit pentru aceasta. În prima zi a lunii Magh (Magh Sankranti) credinciosii fac o baie dimineata devreme în apele sfinte ale lui Bhagmati (desi este înca destul de frig), se închină la templele lui Vishnu si îi fac ofrande: flori, tămâie, mâncare. Citesc din Bhagawad Gita (Cintecele Zeilor), se ung pe tot corpul cu ulei de mustar si sărbătoresc mâncând orez gătit cu linte, YAM sau TARUL (obligatoriu) si "laddu", dulciuri facute din susan si pastă de trestie de zahar.

Basanta Panchami, ianuarie. Primăvara (basanta) este una din perioadele cele mai plăcute ale anului. Oamenii se adună în Piata Palatului din Kathmandu, familia regală si alti demnitari celebrează venirea primăverii în timp ce o orchestră cântă cântece traditionale despre primăvară.

Saraswati Puja, ianuarie. Saraswati este zeita învătăturii, artelor si mestesugurilor. Oamenii i se închină în special la Swayambhu (Templul Maimutelor) si la Nil Barahi lângă Lazimpat. Artistii, muzicienii, profesorii si elevii aduc flori, orez si alte daruri pentru a o multumi.

Maha Shivaratri, februarie-martie. Shiva este cel mai popular zeu al hindusilor. "Marea Noapte a lui Shiva" este un prilej de bucurie pentru mii de pelerini care se adună la templul lui Pashupati, pe malul lui Bhagmati (Râul Tigrului), nu numai din Nepal ci din tot subcontinentul indian. Un număr mare de "sadhu" vin aici chiar cu câteva săptămâni înainte si se pregătesc pentru marea sărbătoare. Trăiesc numai din cersit, îsi freacă trupul cu cenusă si îsi pictează pe brate si frunte tridentul (unul din simbolurile lui Shiva) cu vopsea albă si rosie. Guvernul nepalez le oferă hrană si lemne pentru foc. După baia rituală în apele sfinte ale lui Bhagmati credinciosii se roagă la statuia lui Shiva din templu. Trebuie să stea multe ore la coada ce se formează pentru a avea acces în templu (evident numai hindusii pot intra!). Pentru a mentine ordinea sunt mobilizati un număr mare de politisti. Focuri de artificii, dans, muzică întregesc atmosfera de sărbătoare.

Sadhu - foto Marius Radu

Sadhu la Pashupatinath, cel mai important templu hindus din Nepal
Maha Shiva Ratri
(Noaptea lui Shiva).

- foto Marius Radu -

Losar, februarie. Tibetanii si celelalte grupuri etnice budiste sărbătoresc Anul Nou prin luna februarie. Calendarul lor este diferit de al nostru (gregorian). Anul are tot 12 luni; ce e interesant e că anumite zile ale unor luni lipsesc în timp ce altele sunt dublate (ca să le iasă lor socoteala!). În februarie 2000 ei au intrat în anul 2127, anul dragonului de fier. Călugării participă la ceremonii speciale menite a înlătura tot răul din anul care se sfârseste. Dansurile organizate la mănăstiri sunt un spectacol impresionant pentru privitori. Steagurile de rugăciune (bucăti de pânză colorată pe care sunt imprimate rugăciuni si diversi "budha"=si) împodobesc casele si mănăstirile. În Kathmandu ceremoniile cele mai fastuoase au loc în Boudhanath si Swayambhunath. Oamenii se îmbracă de sărbătoare si-si petrec timpul în familie si cu prietenii timp de mai multe zile. La 3 zile dupa anul nou pe stupa din Boudhanath are loc o ceremonie la care participă atât călugări cât si laici. La sfârsit se aruncă în sus cu "tsampa" (făină de orz prăjită) în semn de noroc si prosperitate pentru noul an.

Boudanath - Losar - foto Marius Radu

Boudanath, comunitate predominant budistă; a 3-a zi după Losar.
- foto Marius Radu -

Marius Radu

 

 

Home page | Index română | E-mail